Wykonanie

Lato nas w tym roku rozpieszcza, choć przyznam, że osobiście nie przepadam za upałami, wolę umiarkowane temperatury. Zuzia z kolei nie przejmuje się lejącym się z nieba żarem i z radością
spędza długie godziny na okolicznych placach zabaw :)Gdy dziś wracaliśmy do domu, z radością myślałam o orzeźwiającym, kremowym serniku
pomarańczowym, który od wczoraj chłodził się w lodówce. Nie ma to jak kawałek dobrze schłodzonego serniczka dla ochłody ;)Pierwszy raz robiłam sernik
pomarańczowy i muszę przyznać, że nie do końca wiedziałam, czego się po nim spodziewać. Wyszedł bardzo smaczny, choć jak dla mnie trochę za mało
cytrusowy i zostanę raczej wierna
cytrynowym smakom ;) Mąż był jednak bardzo zadowolony i stwierdził, że to jeden z lepszych, jakie jadł. Ale on lubi wszystkie serniki, więc nie wiem, czy mu wierzyć ;PTak, czy owak jest to kawał porządnego, kremowego sernika, który warto upiec choć raz.Polecam :)* przepis z magazynu Palce Lizać, lekko zmodyfikowanySkładniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód
ciasteczkowy:200g pokruszonych
herbatników pełnoziarnistych typu digestive3 łyżeczki
kakao100g niesolonego
masła, roztopionegoMasa serowa:800g
serka kremowego (możecie zastąpić
twarogiem, co najmniej dwukrotnie zmielonym)1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków200g gęstej, kwaśnej
śmietanyskórka otarta z 4 średniej wielkości
pomarańczy oraz sok z dwóch (około 1/2 szklanki)1/4 szklanki
mąki pszennej4 duże
jajka plus 1
żółtkoszczypta
soliDekoracja:3/4 szklanki dobrej jakości
konfitury pomarańczowej lubkandyzowane plastry
pomarańczyWykonanie:Wszystkie składniki na spód wymieszaj dokładnie i wyłóż powstałą masą dno tortownicy. Możesz wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, choć i bez tego sernik ładnie odchodzi od formy. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
Serki oraz
cukier utrzyj powoli na puszystą masę. Cały czas mieszając (na średnich obrotach miksera, by zbytnio nie napowietrzyć masy) dodawaj kolejno
śmietanę, skórkę oraz sok z
pomarańczy,
mąkę i
sól. Wymieszaj dokładnie.Na koniec wbijaj
jajka oraz dodaj
żółtko, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Masę
serową wylej na schłodzony spód
ciasteczkowy.Sernik piecz w kąpieli
wodnej* lub ustaw pod nim szerokie naczynie wypełnione wrzącą
wodą.Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 – 75 minut, aż będzie ścięty na środku. Po upieczeniu pozostaw jeszcze przez godzinę w wyłączonym (zamkniętym!) piekarniku.Po tym czasie sernik wystudź i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.Schłodzony sernik udekoruj
konfiturą lub kandyzowanymi plastrami
pomarańczy. Możesz też polać go roztopioną
gorzką czekoladą, jeśli chcesz.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)



* Tortownicę
owiń szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwukrotnie) i umieść w większym naczyniu żaroodpornym lub formie o wysokim brzegu. Wypełnij je wrzątkiem tak, by poziom
wody sięgał 2/3 wysokości tortownicy.