ßßß Cookit - przepis na Sernik pomarańczowy...

Sernik pomarańczowy...

nazwa

Wykonanie

Lato nas w tym roku rozpieszcza, choć przyznam, że osobiście nie przepadam za upałami, wolę umiarkowane temperatury. Zuzia z kolei nie przejmuje się lejącym się z nieba żarem i z radością spędza długie godziny na okolicznych placach zabaw :)
Gdy dziś wracaliśmy do domu, z radością myślałam o orzeźwiającym, kremowym serniku pomarańczowym, który od wczoraj chłodził się w lodówce. Nie ma to jak kawałek dobrze schłodzonego serniczka dla ochłody ;)
Pierwszy raz robiłam sernik pomarańczowy i muszę przyznać, że nie do końca wiedziałam, czego się po nim spodziewać. Wyszedł bardzo smaczny, choć jak dla mnie trochę za mało cytrusowy i zostanę raczej wierna cytrynowym smakom ;) Mąż był jednak bardzo zadowolony i stwierdził, że to jeden z lepszych, jakie jadł. Ale on lubi wszystkie serniki, więc nie wiem, czy mu wierzyć ;P
Tak, czy owak jest to kawał porządnego, kremowego sernika, który warto upiec choć raz.
Polecam :)
* przepis z magazynu Palce Lizać, lekko zmodyfikowany
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód ciasteczkowy:
200g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych typu digestive
3 łyżeczki kakao
100g niesolonego masła, roztopionego
Masa serowa:
800g serka kremowego (możecie zastąpić twarogiem, co najmniej dwukrotnie zmielonym)
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
200g gęstej, kwaśnej śmietany
skórka otarta z 4 średniej wielkości pomarańczy oraz sok z dwóch (około 1/2 szklanki)
1/4 szklanki mąki pszennej
4 duże jajka plus 1 żółtko
szczypta soli
Dekoracja:
3/4 szklanki dobrej jakości konfitury pomarańczowej lub
kandyzowane plastry pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj dokładnie i wyłóż powstałą masą dno tortownicy. Możesz wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, choć i bez tego sernik ładnie odchodzi od formy. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
Serki oraz cukier utrzyj powoli na puszystą masę. Cały czas mieszając (na średnich obrotach miksera, by zbytnio nie napowietrzyć masy) dodawaj kolejno śmietanę, skórkę oraz sok z pomarańczy, mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec wbijaj jajka oraz dodaj żółtko, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.
Sernik piecz w kąpieli wodnej* lub ustaw pod nim szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 – 75 minut, aż będzie ścięty na środku. Po upieczeniu pozostaw jeszcze przez godzinę w wyłączonym (zamkniętym!) piekarniku.
Po tym czasie sernik wystudź i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Schłodzony sernik udekoruj konfiturą lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy. Możesz też polać go roztopioną gorzką czekoladą, jeśli chcesz.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
* Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwukrotnie) i umieść w większym naczyniu żaroodpornym lub formie o wysokim brzegu. Wypełnij je wrzątkiem tak, by poziom wody sięgał 2/3 wysokości tortownicy.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/07/23/sernik-pomaranczowyorange-cheesecake