Wykonanie

W ubiegły weekend doznałam olśnienia uświadamiając sobie, że święta wielkanocne, które w tym roku miały przypadać tak późno, wzięły mnie jednak z zaskoczenia i nadeszły ewidentnie szybciej ;) Przyznam, że fakt ten przyjęłam z lekkim niepokojem, przypominając sobie w panice wszystkie potrawy, które powinnam przygotować oraz czekające mnie prace domowe. Bądź co bądź chyba nic mi się tak nie kojarzy ze świętami, jak długie przygotowania przed kilkoma dniami świątecznego wypoczynku ;)Z drugiej jednak strony święta to też idealna okazja, by wypróbować nowe przepisy na ciasta i desery, a to odpowiada mi jak najbardziej :) Trzymając się zatem tego toku myślenia, dałam sobie na razie spokój z myciem okien i szorowaniem podłóg, a skupiłam na znacznie przyjemniejszym testowaniu wielkanocnych wypieków :DI tak oto w mojej kuchni pachnie dziś
pomarańczami i
kardamonem, dzięki wspaniałej babce jogurtowej z przepisu Rachel Allen z jej książki „Cake”.Babka jest pyszna. Przyjemnie wilgotna dzięki dodatkowi
jogurtu, cudownie
maślana i aromatyczna. Mielony
kardamon nadaje jej niecodziennego charakteru, a dodatek skórki i
soku pomarańczowego dodaje świeżosci. Pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki
kawy lub
herbaty i nie tylko. Na pewno Wam posmakuje.Polecam :)Składniki na dużą formę do babki (2,5l):350g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli250g miękkiego niesolonego
masła225g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka mielonego
kardamonusok i skórka otarta z połowy dużej lub jednej małej
pomarańczy4 duże
jajka225ml
jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)Dodatkowo:225g
cukru pudruokoło 2 łyżek
jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki mielonego
kardamonuświeże
maliny do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę, proszek dopieczenia oraz
sól przesiej i odłóż.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj skórkę i sok z
pomarańczy oraz
kardamon i wymieszaj dokładnie.Dodawaj do masy
jajka jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Masa może się na tym etapie zważyć, ale to nic nie szkodzi. Wsyp do misy przesiane suche składniki i wymieszaj krótko do połączenia składników.Masę przełóż do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 – 55 minut (lub do momentu, gdy wbity w babkę patyczek będzie suchy po wyjęciu). Po wyjęciu z pieca pozostaw w formie przez 5 minut, a
potem wyjmij i studź na kratce.Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj
lukier. Utrzyj
cukier puder z
jogurtem, dodając na początku tylko 1 i 1/2 łyżki i dodając więcej stopniowo w razie potrzeby (polecam zrobić to mikserem, bo
lukier jest dość gęsty, ale rózga kuchenna też sobie poradzi). Na koniec wmieszaj
kardamon. Może się na początku wydawać, że
jogurtu jest zdecydowanie za mało, ale po dokładnym wymieszaniu, całość nabierze odpowiedniej konsystencji.Przestudzoną babkę udekoruj lukrem, a na wierzchu ułóż świeże
maliny.Smacznego :)