ßßß
Ciasto z malinami, którego nie można pomniąć w sezonie. Jogurt naturalny zapewnia ciastu wilgotność i nadaje delikatności. Dzięki oprószeniu malin mąką nie opadają one na dno ciasta. Ciasto można z powodzeniem zrobić dzień wcześniej. Przykryte folią długo utrzyma świeżość w temperaturze pokojowej. Polecam :-).Składniki:3 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli230 g masła1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z migdałów1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy3 duże jajka1 szklanka jogurtu naturalnego2,5 szklanki malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów i otartą skórkę z pomarańczy. Utrzeć/zmiksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać jogurt i zmiksować do połączenia.Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą mąką. Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 23 cm. Wyrównać.Piec w 175°C przez około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.* Niestety, ciasto jest obarczone ryzykiem zakalca; należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, suche składniki przesiane, a ciasto nie miksowane zbyt długo - tylko do połączenia składników.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild .