Wykonanie

Ciasto z
malinami, którego nie można pomniąć w sezonie.
Jogurt naturalny zapewnia ciastu wilgotność i nadaje delikatności. Dzięki oprószeniu
malin mąką nie opadają one na dno ciasta. Ciasto można z powodzeniem zrobić dzień wcześniej. Przykryte folią długo utrzyma świeżość w temperaturze pokojowej. Polecam :-).Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli230 g
masła1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów1 łyżeczka drobno otartej skórki z
pomarańczy3 duże
jajka1 szklanka
jogurtu naturalnego2,5 szklanki
malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać 2,5 szklanki
mąki,
proszek do pieczenia,
sól. Wymieszać.Przy pomocy miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z
pomarańczy, ekstrakt z
migdałów i otartą skórkę z
pomarańczy. Utrzeć/zmiksować. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać
jogurt i zmiksować do połączenia.Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą
mąką. Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 23 cm. Wyrównać.Piec w 175°C przez około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.* Niestety, ciasto jest obarczone ryzykiem zakalca; należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, suche składniki przesiane, a ciasto nie miksowane zbyt długo - tylko do połączenia składników.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild .