ßßß
Składniki– 1 – 1,5 szklanki mąki– jajko– 1/3 kostki masła– szczypta soli– pół opakowania margaryny– 0,5 l mleka– 5 łyżek kaszy manny– łyżka żelatyny– cukier waniliowy– 3 łyżki cukruCiastoMieszamy składniki, zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto obciążyć. Pieczemy około 15 minut w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto już jest zrumienione wyjmujemy do ostygnięcia.
MasaMleko gotujemy, następnie dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz kaszę mannę, stopniowo, mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie łyżkę żelatyny rozpuszczamy w około 5 łyżkach wrzątku.Do chłodnej masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej margarynę oraz przestygnięty roztwór z żelatyną. Mieszamy masę, aby pozostała jednolita. Wylewamy ją na spód tarty i ozdabiamy połówkami śliwek.Gotową tatrę wkładamy do lodówki, w ciągu kilkudziesięciu minut powinna być gotowa do jedzenia