ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami z masą z kaszy manny

Tarta ze śliwkami z masą z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

« Risotto bianco – Jamie Oliver
Pomidory z mozzarellą i sosem koperkowym | Caprese »
Kaszę mannę uwielbiałam jako dziecko. Pamiętam, jak nie mogłam się od niej oderwać i będąc jeszcze w wieku 6 lat mama podawała mi ją zawsze przed snem 😉
Dziś, w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” przedstawiam jej inne oblicze. Spróbujcie koniecznie. Ciekawy, sezonowy, jesienny deser.
Składniki
– 1 – 1,5 szklanki mąki
jajko
– 1/3 kostki masła
– szczypta soli
– pół opakowania margaryny
– 0,5 l mleka
– 5 łyżek kaszy manny
– łyżka żelatyny
cukier waniliowy
– 3 łyżki cukru
Ciasto
Mieszamy składniki, zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto obciążyć. Pieczemy około 15 minut w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto już jest zrumienione wyjmujemy do ostygnięcia.
Masa
Mleko gotujemy, następnie dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz kaszę mannę, stopniowo, mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie łyżkę żelatyny rozpuszczamy w około 5 łyżkach wrzątku.
Do chłodnej masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej margarynę oraz przestygnięty roztwór z żelatyną. Mieszamy masę, aby pozostała jednolita. Wylewamy ją na spód tarty i ozdabiamy połówkami śliwek.
Gotową tatrę wkładamy do lodówki, w ciągu kilkudziesięciu minut powinna być gotowa do jedzenia
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/09/tarta-ze-sliwkami-z-masa-z-kaszy-manny