Wykonanie
« Risotto bianco – Jamie Oliver
Pomidory z
mozzarellą i sosem
koperkowym | Caprese »
Kaszę mannę uwielbiałam jako dziecko. Pamiętam, jak nie mogłam się od niej oderwać i będąc jeszcze w wieku 6 lat mama podawała mi ją zawsze przed snem 😉Dziś, w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” przedstawiam jej inne oblicze. Spróbujcie koniecznie. Ciekawy, sezonowy, jesienny deser.

Składniki– 1 – 1,5 szklanki
mąki–
jajko– 1/3 kostki
masła– szczypta
soli– pół opakowania
margaryny– 0,5 l
mleka– 5 łyżek
kaszy manny– łyżka
żelatyny–
cukier waniliowy– 3 łyżki
cukruCiastoMieszamy składniki, zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na nie
groch lub
fasolę, aby ciasto obciążyć. Pieczemy około 15 minut w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto już jest zrumienione wyjmujemy do ostygnięcia.

Masa
Mleko gotujemy, następnie dodajemy do niego
cukier i
cukier waniliowy oraz
kaszę mannę, stopniowo, mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie łyżkę
żelatyny rozpuszczamy w około 5 łyżkach wrzątku.Do chłodnej masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej
margarynę oraz przestygnięty roztwór z
żelatyną. Mieszamy masę, aby pozostała jednolita. Wylewamy ją na spód tarty i ozdabiamy połówkami
śliwek.Gotową tatrę wkładamy do lodówki, w ciągu kilkudziesięciu minut powinna być gotowa do jedzenia