Ostatnio w warzywniaku skusiły mnie urzekające, słodziutkie w smaku podłużne żółto-pomarańczowepomidorki. Dokupiłam jeszcze czerwonych tej samej wielkości i pęczek rzodkiewki - na sałatkę do drugiego dania, jak znalazł.Składnikiporcja na 3-4 osoby8 średnich pomidorków żółtych, czerwonych...pęczek rzodkiewkipęczek szczypiorkumała cebulka1 ząbek czosnkukilka listków świeżych ziół - bazylia, oregano...szczypta soliSkładniki na sos jogurtowy do sałatkiokoło 200 ml gęściejszego jogurtu naturalnego1-2 łyżki oleju z kwasami omega 3 (lniany, rzepakowy, oliwa - oleje tłoczone na zimno)1 łyżeczka chrzanu1 łyżeczka kopiasta cukru trzcinowego lub mioduszczypta soliPrzygotowanie sosuSkładniki sosu dokładnie mieszamyPrzygotowanie sałatkiPrzepis na filmie1. Umyte rzodkiewki i pomidory kroję w plastry (pomidory można sparzyć we wrzątku przez kilka sekund i ściągnąć z nich skórkę). Posypuję warzywa szczyptą soli i mieszam.2. Siekam czosnek ze świeżymi ziołami. Dodaję do sałatki. Dodaję także posiekaną drobno cebulkę i szczypiorek. Mieszam.3. Przygotowanym sosem zalewam składniki sałatki. Mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą lub cukrem. Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam Serdecznie Weronika