ßßß
Składniki1 kg mąki2 margaryny1/2 szkl mleka100g drożdży2 jajka4 żółtka1/2 szkl cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki śmietanycukier waniliowy1/2 łyżeczki soliLukierkilka łyżek cukru pudruciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]kilka kropli aromatu pomarańczowegoDodatkowogotowa masa makowajajko do smarowania roladekSposób przygotowaniaW letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.Z margaryny, maki, soli zrobić kruszonkę, wbić jajka, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, wlać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwile zagnieść, podzielić na równe części, wałkować prostokąty, smarować masą makową, zwijać roladki, wycinać po skosie.Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem Piec w temp 175 stopni około 25 minutWszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać. Po upieczeniu roladki smarować lukrem.RadyMasę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab