Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta23paźKrucho –
drożdżowe roladki z
makiemLoading...0 Komentarzy

Składniki1 kg
mąki2
margaryny1/2 szkl
mleka100g
drożdży2
jajka4
żółtka1/2 szkl
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
śmietanycukier waniliowy1/2 łyżeczki
soliLukierkilka łyżek
cukru pudruciepła przegotowana
woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy
mieć lukier ]kilka kropli
aromatu pomarańczowegoDodatkowogotowa masa makowa
jajko do smarowania roladekSposób przygotowaniaW letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.Z
margaryny,
maki,
soli zrobić kruszonkę, wbić
jajka,
żółtka, dodać resztę
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
śmietanę, wlać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, chwile zagnieść, podzielić na równe części, wałkować prostokąty, smarować masą
makową, zwijać roladki, wycinać po skosie.Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem Piec w temp 175 stopni około 25 minutWszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać. Po upieczeniu roladki smarować lukrem.RadyMasę
makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję
aromat migdałowy ,
żółtka ,
miód i
bakalie




Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab