Wykonanie
HomeNa SłodkoCiastaCiasto z
jabłkami – szarlotka z
bakaliami09kwiLoading...60min.Średni0 KomentarzyPyszna, aromatyczna szarlotka z dodatkiem
bakalii.

Składniki1/2 kg.
mąki3/4 szklanki
cukru pudru30 dkg.
margaryny3
żółtka surowe6
żółtek gotowanych4 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
śmietanycukier waniliowy1 i 1/2 kg.
jabłekłyżeczka
masłacukier do smaku
galaretka cytrynowa2 łyżki
bułki tartej25 dkg.
bakalii (
rodzynki , suszone
ananasy ,
morele )Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać
surowe żółtka i
żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko. Całość dobrze utrzeć, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
śmietanę.Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując
mąką delikatnie wyrobić, podzielić na 2 części.
Jabłka obrać, pokroić dodać
masło, 3 łyżki
wody dusić pod przykryciem.Pod koniec dodać suchą
galaretkę, dobrze wymieszać, dodać
bułkę tartą i
bakalie. Do przygotowanej formy przełożyć jedną część ciasta, rozprowadzić masę
jabłkową. Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę. Piec około 45 minut w temp. 180 *C

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab