ßßß
składniki na dwie keksówki 30×10 cm :600 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soli6 łyżeczek cynamonu1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (można ziarenka zmielić w elektrycznym młynku do kawy)1 łyżeczka zmielonych goździków250 ml oleju (dobry jest ryżowy)250 ml prawdziwego miodu płynnego1 szklanka cukru brązowego3 duże jajka wymieszane250 ml mocnej wystudzonej kawy150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy100 ml wódki (użyłam wódki smakowej jabłkowej)100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g kandyzowanych owoców cedratu250 g orzechów włoskich (siekamy je ale nie za drobno)(opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i 1 łyżeczka kakao)W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cynamonem, goździkami, zielem angielskim i ewentualnie przyprawą do piernika i kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, rozbełtane jajka, miód, kawę, sok z pomarańczy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę (możemy użyć miksera ale da się też łyżką). Dodajemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce cedratu i mieszamy (tu już nie miksujemy).Keksówki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do przygotowanych keksówek. Pieczemy przez około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Przez pierwsze 40 minut lepiej piekarnika nie otwierać.Upieczone pierniki studzimy najpierw w blaszce, gdy są już trochę przestudzone przekładamy na metalową kratkę. Gdy całkiem wystygną zawijamy je w czyste ściereczki i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Dzień przed podaniem możemy piernik polać polewą czekoladową.Sprawdź te przepisy :Holenderskie pierniczki Kruidnoten.Cynamonowe ciastka maślane.Czekoladowe ciasto z gruszkami.