ßßß Cookit - przepis na Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.

Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.

nazwa

Wykonanie

Przepis na jajka po szkocku jest bardzo stary. Dawniej otoczkę jajka robiło się z szynki, anchois i bułki tartej. Są tradycyjnym daniem śniadaniowym w Szkocji. Ja przedstawiam trochę zmodyfikowany przepis.
Przepis ten wziął udział w konkursie ”Podziel się smakiem Twoich
Świąt Wielkanocnych!” Został wyróżniony przez jury i w nagrodę otrzymam jajowar :) http://wielkanoc.biedronka.pl/konkurs/etapPierwszy
składniki
6 jaj Farmio ugotowanych na twardo
500 g mięsa mielonego z indyka
1 duża czerwona papryka
pęczek koperku
1 surowe jajko Farmio
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
pieprz
bułka tarta
starty ser żółty (opcjonalnie)
Cebulę i paprykę kroimy w niewielką kostkę, szklimy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Koperek siekamy. Mięso rozdrabniamy w misce, dodajemy koperek, przestudzone warzywa, surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Obrane jajka obkładamy dokładnie mięsem i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać żółtym serem.
Jajka po szkocku można również usmażyć na patelni. Zamiast jaj kurzych można użyć przepiórczych (taką wersję robiłam w zeszłym roku na święta). Do masy mięsnej można dodać trochę musztardy, pietruszki itd. Jest wiele różnych opcji. Jajka dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.
Sprawdź te przepisy :
Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.
Bułki zapiekane z jajkiem.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/25/jajka-w-plaszczyku-jajka-po-szkocku