Przepis na jajka po szkocku jest bardzo stary. Dawniej otoczkę jajka robiło się z szynki, anchois i bułki tartej. Są tradycyjnym daniem śniadaniowym w Szkocji. Ja przedstawiam trochę zmodyfikowany przepis.Przepis ten wziął udział w konkursie ”Podziel się smakiem TwoichŚwiąt Wielkanocnych!” Został wyróżniony przez jury i w nagrodę otrzymam jajowar :) http://wielkanoc.biedronka.pl/konkurs/etapPierwszyskładniki6 jaj Farmio ugotowanych na twardo500 g mięsa mielonego z indyka1 duża czerwona paprykapęczek koperku1 surowe jajko Farmio1 cebula1 łyżeczka papryki słodkiejpieprzbułka tartastarty ser żółty (opcjonalnie)Cebulę i paprykę kroimy w niewielką kostkę, szklimy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Koperek siekamy. Mięso rozdrabniamy w misce, dodajemy koperek, przestudzone warzywa, surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Obrane jajka obkładamy dokładnie mięsem i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać żółtym serem.Jajka po szkocku można również usmażyć na patelni. Zamiast jaj kurzych można użyć przepiórczych (taką wersję robiłam w zeszłym roku na święta). Do masy mięsnej można dodać trochę musztardy, pietruszki itd. Jest wiele różnych opcji. Jajka dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.Sprawdź te przepisy :Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.Bułki zapiekane z jajkiem.Sałatka warstwowa z tuńczykiem.