ßßß Cookit - przepis na Sos bolognese |

Sos bolognese |

nazwa

Wykonanie

Moim zdaniem jeden z lepszych jakie jadłam. Oczywiście w oryginalnej wersji powinien być podawany z makaronem spaghetti ale ja z racji tego, że miałam pod ręką fusilli pełnoziarniste, z tym właśnie go zrobiłam. Sos można też wykorzystać do zapiekanki z lasagne (konsystencja musi być rzadsza) lub zapiekanek z pieczywa.
Składniki :
500g mięsa mielonego z łopaki wieprzowej
puszka pomidorów w zalewie
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 cebule
10 pieczarek (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody ( jeśli sos wyjdzie za rzadki )
łyżeczka oregano
szczypta tymianku
sól
pieprz
chilli (opcjonalnie)
parmezan
Przygotowanie :
Cebulę (i pieczarki) kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem i podsmażamy jeszcze chwilę aż mięso się zetnie , po czym wlewamy pomidory w puszce. Całość mieszamy z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny – 40 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Zeby sos był gardziej jendnolity możemy go zmiksować blenderem na patelni, a jeśli wyjdzie za rzadki – zagęszczamy go mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos podajemy z makaronem i startym po wierzchu parmezanem.
Powiązane wpisy:
Gulasz z kurczakiem i warzywami na makaronie pełnoziarnistym
Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Makaron a’la carbonara
Pizza od podstaw
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/03/31/sos-bolognese