ßßß Cookit - przepis na Sajgonki w cieście naleśnikowym |

Sajgonki w cieście naleśnikowym |

nazwa

Wykonanie

Uproszczona wersja sajgonek, zamiast papieru ryżowego – naleśniki. Farsz na bazie kurczaka i gotowanych warzyw.
Składniki :
ugotowane mięso z połowy piersi kurczaka (lub np. 3 udek)
2 duże ugotowane marchewki
1 duża ugotowana pietruszka
1/4 główki białej kapusty – ugotowanej
3-4 łyżki sosu sojowego
chilli
cebula
sól
pieprz
ciasto naleśnikowe wg własnego przepisu
sos słodko-kwaśny
olej do smażenia
Przygotowanie :
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy ostygnie łączymy z posiekanym drobno mięsem z kurczaka oraz pokrojonymi w drobną kostę ugotowanymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprze, chilli i sosem sojowym, mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Na naleśniki wykładamy po łyżce farszu , zwijamy boki i rolujemy ciasto. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim oleju i podajemy gorące ze schłodzonym sosem słodko-kwaśnym.
Powiązane wpisy:
Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i serem feta
Słodko-kwaśny kurczak z ryżem
Sałatka z mango i kurczakiem
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/03/18/sajgonki-w-ciescie-nalesnikowym