Wykonanie
Tort ten został przygotowany z okazji Dnia
Matki. Składa się on z dwóch kremów: jeden zawiera
chałwę, a drugi jest na bazie
serka mascarpone i
galaretki.

Składniki:
Biszkopt:6
jajek,2 szklanki
cukru,8 łyżek
wody,200g
mąki tortowej,200g
mąki ziemniaczanej,1 płaska łyżka
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakaoKrem
chałwowy:200g
chałwy waniliowej,2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe250 g
serka mascarpone,5 dużych
truskawek,2
galaretki truskawkoweDekoracja:1
śmietana kremówka,
owoce na wierzch (wybrałam
truskawki i
borówkę amerykańską),1
galaretka truskawkowa
Na początek przygotowujemy
biszkopt.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy
kakao, obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.Przestudzony
biszkopt musimy przekroić na 3 części.Kolejny etap to zrobienie kremu
chałwowego. Do rondla wlewamy 400ml
mleka,
budyń rozpuszczamy w połowie szklanki
mleka. Gdy
mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczony
budyń i przez chwilę gotujemy. Do ciepłego budyniu dodajemy
chałwę i dokładnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na
biszkopt i przykrywamy drugim
biszkoptem.Przygotowujemy krem
truskawkowy. Do rozpuszczonych
galaretek dodajemy zmiksowane
truskawki oraz
serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć wykładamy go na
biszkopt i przykrywamy ostatnim kawałkiem. Schładzamy przez 2 godziny. Po upływie tego czasu dekorujemy
bitą śmietaną oraz
galaretką i
owocami. Ponownie schładzamy.SMACZNEGO!