Wykonanie

Jedliście leczo? A jak już jedliście, to je lubicie? A może macie zupełnie inny sposób przygotowania tego głównie jednogarnkowego dania? - jeżeli tak to chętnie poznam Wasze sposoby przygotowania! U mnie leczo odkąd pamiętam występuje w tej formie, raz zrobiłam z
kiełbasą zamiast klopsów jednak nikomu nie zasmakowało. Także, od paru lat króluje leczo z klopsami i chyba nigdy to się nie zmieni.

Składniki:3
papryki : żółta, czerwona, zielona500g
pieczarek1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki1 duża
cebula2
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego4 ziarna
pieprzu ziarnistego
sólpieprzmagivegeta2 łyżki
cukruolejKlopsy:500g
mięsa mielonego1 czerstwa mała
bułka1 średnia
cebula1
jajkobułka tartamąka pszennaprzyprawyolejPrzygotowanie:Czerstwą
bułkę moczymy w wodzie aż stanie są całkowicie miękka. Odsączoną dłońmi
wodę z
bułki, dorzucamy do
mięsa mielonego. Następnie dodajemy
jajko, drobno posiekaną
cebulę,
przyprawę i wyrabiamy masę, jeżeli masa jest zbyt rzadka można podsypać
bułką tartą. Wyrobione
mięso odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przeszły. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie 3
papryk i
pieczarek oraz
cebulki w średnią kostkę, wszystko razem podsmażamy na średnim ogniu pod przykryciem, na
oleju aż warzywa zmiękną - warzyw nie podlewamy
wodą, sok puszczony z
pieczarek wystarczy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy
pomidory z puszki, i doprawiamy całe leczo na początku
solą i
pieprzem oraz
magi, następnie próbujemy jeżeli nam będzie brakowało smaku można dosypać
vegety. Jeżeli leczo będzie gorzkie, należy dosypać 2 łyżeczki
cukru, które polepszy smak leczo, ponieważ
pomidory z puszki często mają gorzkawy posmak. Przykrywamy leczo i dusimy nadal na małym ogniu. Następnie z
mięsa mielonego tworzymy małe klopsy - farsz na małą łyżeczkę, obtaczamy je w
mące, lekko oprószamy z zbyt dużej ilości
mąki, i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Usmażone klopsy dokładamy do leczo, całość mieszamy i ponownie próbujemy, i ewentualnie doprawiamy. Dusimy leczo z klopsami jeszcze około 20 min i gotowe.

Smacznego!