Wykonanie

Klasyczne krokiety za
mięsem czy
pieczarkami zna chyba każdy. te przygotowane dziś nazwałam ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do przygotowania ruskich pierogów.Składniki na naleśniki:250 g
mąki3
jajka250 ml
mlekawoda mineralnaszczypta
soli2 łyżki rozpuszczonego
masłaSkładniki na farsz:1/2 kg
białego sera1 duża
cebula2
ziemniaki ugotowane w mundurkach10 dag
słoninysól,
pieprzDodatkowo do panierowania:1
jajobułka tartaWykonanie:W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz
wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego
wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej
śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły.
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy
biały ser, obranie
ziemniaki i
surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy,
pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze
słoniny.Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach.Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym
jajku, a następnie w
tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron.Podajemy polane
śmietaną.