Wykonanie
Jestem. Nie zniknęłam. Jedynie coś musiało pójść w odstawkę ostatnio. Padło na blog. Ale wróciłam z nowymi zjdęciami, pysznościami i inspiracjami. Dziś klasycznie.Danie z
serii klasyki barów
mlecznych. Odkryłam je dawno temu w czasie mojej pierwszej pracy. Naleśniki z farszem z pierogów ruskich. Pojęcia nie mam
czemu nazywane po ukraińsku. Są pszepyszną alternatywą do pierogów, gdy nie chcemy lepić lub nie mamy czasu, a mamy chęć ;) Polecam gorąco.Składniki:ciasto:2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki1
jajopół łyżeczki
proszku do pieczeniafarsz:200 g
sera białego300 g ugotowanych
ziemniaków1
cebulałyżeczka
masłapieprz sólZ
mleka,
mąki,
jaja i proszku ubijamy gęste, jak
śmietana, ciasto. Zostawiamy na pół godziny.
Ser biały mielimy wraz z
ziemniakami.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na
maśle. Dodajemy do farszu, obficie solimy i popieprzymy. Łączymy całość.Z ciasta smażymy na odrobinie
oleju cienkie naleśniki. Na każdy nakładamy kopiatą łyżkę farszu, rozprowadzamy i zawijamy krokiety. Przed podaniem możemy je lekko obsmażyć. Smaczności :)