ßßß
Jestem. Nie zniknęłam. Jedynie coś musiało pójść w odstawkę ostatnio. Padło na blog. Ale wróciłam z nowymi zjdęciami, pysznościami i inspiracjami. Dziś klasycznie.Danie z serii klasyki barów mlecznych. Odkryłam je dawno temu w czasie mojej pierwszej pracy. Naleśniki z farszem z pierogów ruskich. Pojęcia nie mam czemu nazywane po ukraińsku. Są pszepyszną alternatywą do pierogów, gdy nie chcemy lepić lub nie mamy czasu, a mamy chęć ;) Polecam gorąco.Składniki:ciasto:2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 jajopół łyżeczki proszku do pieczeniafarsz:200 g sera białego300 g ugotowanych ziemniaków1 cebulałyżeczka masłapieprz sólZ mleka, mąki, jaja i proszku ubijamy gęste, jak śmietana, ciasto. Zostawiamy na pół godziny.Ser biały mielimy wraz z ziemniakami. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do farszu, obficie solimy i popieprzymy. Łączymy całość.Z ciasta smażymy na odrobinie oleju cienkie naleśniki. Na każdy nakładamy kopiatą łyżkę farszu, rozprowadzamy i zawijamy krokiety. Przed podaniem możemy je lekko obsmażyć. Smaczności :)