ßßß
Bób na ciepło w dodatkiem innych letnich warzyw i kiełbaski. Bardzo smaczne, szczególnie gdy jest przygotowane “na pikatno”. Podobne do leczo jednak dodatek bobu sprawia, że danie zyskuje nowe oblicze.;))Składniki1 duża cukinia2 szklanki bobu2 papryki czerwona i żółta40 dkg chudej kiełbasy2 średniej wielkości cebule2 ząbki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka pikantnego sosu chilisól, pieprzsłodka paprykamajeranek3/4 litra zimnej wodySposób przygotowaniaKrok 1Bób gotować przez 15 min w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok. Nie obierać.Krok 2Cukinię umyć, wydrążyć z pestek i pokroić na kawałki - paski o długości 2-3 cm i grubości ok. 1 cm. Wrzuć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu.Paprykę oczyścić, również pokroić w paseczki i wrzucić do garnka z cukinią.Krok 3Cebulę pokroić w cienkie krążki i zeszklić na oliwie. Przełożyć do garnka z cukinią i papryką.Krok 4Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Podsmażyć i również przełożyć go garnka.Krok 5Kiedy papryka i cukinia zmiękną, dołożyć do garnka również ugotowany wcześniej bób.Krok 6Dodać koncentrat oraz sos chili. Wymieszać i przyprawić.Podawać z pieczywem. :)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyLeczoZapiekane roladki z cukiniiBób z masłem, cebulką i czosnkiemFasolka po bretońskuStrogonow