Wykonanie

Makowa choinka z
bakaliami przygotowana z
ciasta francuskiego. Do przygotowania nadzienia
makowego użyłam domowej masy makowej . Przed świętami przygotowuję większą jej ilość i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Ten wypiek jest prosty i szybki do zrobienia, również świetna zabawa dla dzieci :-). Wystarczy dobrej jakości
ciasto francuskie na
maśle i masa makowa (może być mrożona, przygotowana wcześniej). To dwa płaty
ciasta francuskiego przełożone nadzieniem i złożone na kształt choinki. Polecam, pięknie się prezentuje na
stole świątecznym :-).Składniki na 1 choinkę:2 płaty
ciasta francuskiego na
maśle (320 g x 2 ), może być mrożoneokoło 150 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)1
białkosuszona żurawina, kandyzowane
owoce,
płatki migdałów,
lukier,
cukier puder - dowolnie do dekoracjiPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia.Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie
ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne.
Białko ubić na pianę, wymieszać z masą
makową. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masa
makową. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z
ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie
ciasteczka francuskie z
owocami lub
dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle
razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody, można udekorować
bakaliami.Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.Smacznego :-).
