Wykonanie
Rożki z
ciasta francuskiego z
jabłkiem to ja lubiłam zawsze, i dzisiaj na śniadanie taki właśnie francuski rożek z
jabłkiem,
rodzynką i
cynamonem. Idealny do
kawy :). Robi się expresowo i równie expresowo znika. Dobrze
mieć w lodówce paczkę gotowego
ciasta francuskiego. Jeśli macie w domu takie gotowe ciasto, ale koniecznie na
maśle!, jest to najszybszy deser z możliwych. Polecam!składniki:1 op.
ciasta francuskiego na
maśle4 większe kortlandysok z 1
cytryny1 łyżka
mąki pszennejgarść
rodzynek1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajko rozmącone z niewielką ilością
wodyprzygotowanie:piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu). rozmrażamy
ciasto francuskie i dzielimy na mniejsze kwadraty.
jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, ale nie za drobną, mieszamy z
sokiem z cytryny. dodajemy
rodzynki,
cynamon oraz
mąkę i całość delikatnie mieszamy. na środek przygotowanego kwadratu ciasta kładziemy przygotowany farsz-dość sporo, brzegi smarujemy
jajkiem z
wodą, składamy w trójkąt i zamykamy trójkąt dociskając
boczki widelcem. gotowe trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy
jajkiem z
wodą i
ostrym nożem nacinamy w
trzech miejscach od góry - to będzie wentylacja i nadmiar
wody z
owoców odparuje.przy tych ciastkach jest duża dowolność kształtu, mogą być ruloniki, kwadraty czy tak jak u mnie trójkąty, ale to dlatego że z gotowego płata ciasta dzieląc go tylko na pół uzyskałam gotowe mniej więcej równe kwadraty.pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( u mnie 25 minut ). gotowe jeszcze ciepłe polewany lukrem
cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia.
lukier cytrynowy:
cukier puder +
sok z cytryny ( ok. pół szklanki
cukru pudru połączyć z
sokiem z cytryny 2-3 łyżki i wymieszać grzbietem łyżki ).
To zdjęcie było zrobione tuż po upieczeniu i polukrowaniu.Życzę smacznego :).