Wykonanie
Ciasto francuskie light podbiło moje
serce : D I kiedy odkopałam podczas sprzątania, że ze świąt została jeszcze puszka masy makowej to chyba umarłabym, gdybym tego nie wykorzystała !Więc wyszedł super szybki makowiec z którym radę da sobie nawet całkowicie a-kulinarna pani domu : )

Co potrzebujecie:opakowanie
ciasta francuskiegopuszka gotowej masy makowej (możecie zrobic ją sami, ale wtedy to już nie będzie makowiec superszybki)
jajko (w wersji wegańskiej:
mleko sojowe)ewentualnie
LUKIER: filiżanka
cukru pudru i 2-3 łyżki
wodyCo robicie:rozwijacie ciasto by się rozmroziło. najlepiej ułóżcie je od razu na papierze do pieczenia, do
potem takie zwinięte trudno jest "transportowac"jeśli chcecie, by wyszło takie jakie jak moim zdjęciu, to robicie nie za głębokie(1/4 ciasta) nacięcia wzdłuż dłuższego
boku, pod kątem. niech nie będą ani na grube ani za wąskie, tak ok. 4 cm. taka ala choinka, ale nie docięta do końca na rozmrożone ciasto,
między te przecięte ramiona wykładacie masę. mi jakimś cudem zmieściła się tam cała puszkazwijamy naprzemiennie te ramionka raz z jednej strony ciasta raz z drugiej, żeby wyszła nam taka przeplatankazwinięte ciasto smarujemy roztrzepanym
jajkiem (gdy nie macie
jajka, tudzież jesteście weganami, zastępnikiem o takiej samej funkcji będzie
mleko)hop do piekarnika na 200 stopni na nie więcej niż 20 minut. mi to zajęło jedynie 15 : )polewacie lukrem (
cukier mieszacie ze stopniową dodawaną
wodą)


Smacznego : )Leci do akcji:Organizator: Katarzyna