Wykonanie

Jeśli próbowaliście już mince
pies, ten smak będzie za
Wami chodził w każde święta ;-). Naprawdę nie przesadzam. Nie znałam tego smaku dopóki nie zamieszkałam w UK; teraz - nie wyobrażam sobie bez nich świąt (jak zapewne większość Brytyjczyków), a na
stole świątecznym zajmują honorowe miejsce obok sernika, makowca i piernika. Przepis jest niewiarygodnie prosty do wykonania. Wystarczy
mieć w lodówce gotową mieszankę
bakaliową (może być kupna) i
ciasto francuskie na
maśle. Przepis do wykorzystania w sytuacji awaryjnej, niezawodny, który można przygotować last minute. Bardzo polecam!Składniki na 12 sztuk:1 opakowanie
ciasta francuskiego na
maśle (375 g)słoiczek gotowego mincemeat (411 g) lub domowego mincemeatgarść
płatków migdałów1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaopcjonalnie:
cukier puder do oprószeniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia).Ciasto posmarować mincemeat, pozostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych
boków. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego
boku, delikatnie przyciskając mincemeat do ciasta. Zlepić końcówkę rolady.Gotową roladę pokroić na 12 kawałków*, każdy o grubości 3 cm. Położyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Ciasto posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka. Posypać
migdałami.Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut do złotego koloru. Lekko przestudzić, oprószyć pudrem i ciepłe podawać. Równie smaczne na zimno :-).* Ja robię to nitką - przeciągając nitkę pod
spodem rolady i zaciskając nad nią - najlepszy sposób!Smacznego :-)

Inspiracja z BBC 'GoodFood'.