Wykonanie
Najszybsze, na rozgrzewkę przed
rogalami marcińskimi ;-). Ok, przyznaję, to raczej mini - rogaliki, choć z całego płata
ciasta francuskiego. Może posiadacie właśnie w spiżarni domową nutellę (przepis), a jeśli nie - kupna też się tu dobrze spisze.
Ciasto francuskie zawsze mam w zamrażarce, na nieoczekiwane zachcianki ;-). Kolejna leniwa niedziela będzie okazją do powtórki, wszystkim bardzo smakowały!Składniki na około 16 mini-rogalików:320 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożonekilka łyżek nutellimała garść podprażonych
orzechów laskowych1
jajko rozptrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Umieścić w jednorazowym ręczniczku kuchennym, rozetrzeć dłońmi, usunąć ich brązową skórkę. Drobno posiekać.Stolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia. Przekroić na pół, by otrzymać 2 prostokąty. Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wykroić podłóżne trójkąty. Każdy z trójkątów posmarować nutellą, zwinąć w kierunku od podstawy ku wierzchołkowi, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by wierzchołek ciasta znalazł się pod
spodem rogalika (
ciasto francuskie ma tendencję do rozwijania się podczas pieczenia). Zgiąć w pół by nadać im kształt rogalików. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i oprószyć orzeszkami.Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by
ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć, przestudzić. Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-).