Wykonanie
Tradycyjne
Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i
masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :)
Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić
owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :)1 opakowanie
ciasta francuskiegonutella
masło orzechowejajko lub odrobina
mlekaCiasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w
rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w
ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości
między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym
jajku lub
mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia skórki.