Wykonanie
Jutro moje urodziny...Więc dzisiaj upiekłam ślimaczki z
masłem orzechowym :)Zrobiłabym je jutro, ale... wyjeżdżam do Poczdamu! Zamierzam trochę pozwiedzać i zaopatrzyć się w niemieckie produkty. Rano przed wyjazdem zapewne zjem upieczone dzisiaj przy okazji ciacho.Na pewno po powrocie dodam jakieś zdjęcia :)




Składniki:płat
ciasta francuskiego XXL (u mnie prawie 375 g)roztrzepane
jajko do posmarowania
masło orzechowe czekoladowePrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ciasto rozwinąć na blacie i dokładnie posmarować
masłem orzechowym, zostawiając odstęp przy krawędziach (żeby nadzienie nie wypłynęło).Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na około 2-3cm plastry.Gotowe roladki rozłożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstęp (powiększą się podczas pieczenia :)).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do zrumienienia.Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać.Smacznego!