ßßß Cookit - przepis na EKSPRESOWE ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

EKSPRESOWE ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Jutro moje urodziny...
Więc dzisiaj upiekłam ślimaczki z masłem orzechowym :)
Zrobiłabym je jutro, ale... wyjeżdżam do Poczdamu! Zamierzam trochę pozwiedzać i zaopatrzyć się w niemieckie produkty. Rano przed wyjazdem zapewne zjem upieczone dzisiaj przy okazji ciacho.
Na pewno po powrocie dodam jakieś zdjęcia :)
Składniki:
płat ciasta francuskiego XXL (u mnie prawie 375 g)
roztrzepane jajko do posmarowania
masło orzechowe czekoladowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwinąć na blacie i dokładnie posmarować masłem orzechowym, zostawiając odstęp przy krawędziach (żeby nadzienie nie wypłynęło).
Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na około 2-3cm plastry.
Gotowe roladki rozłożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstęp (powiększą się podczas pieczenia :)).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do zrumienienia.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/08/615-slimaczki-z-ciasta-francuskiego.html