Wykonanie
Nie wiem czy można mój wypiek nazwać
croissantem,ponieważ zaprzestałam zwijanie rogalików i stworzyłam mniejsze wygibasy bez wyraźnej formy:PAle smakują tak jak powinny...lekkie (z pewnością nie chodzi o kalorie) i chrupiące:)
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady3/4 filiżanki rozdrobnionych
orzechów laskowych1/3 filiżanki
mleka1 łyżka
brązowego cukru1 roztrzepane
jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:Nad garnkiem z gotującą się
wodą połóż większą miskę z grubym dnem i rozpuść w niej
czekoladę z dodatkiem
mleka i
cukru (możesz zrezygnować z
cukru, bądź użyć
mlecznej czekolady jeśli wolisz). Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj
orzechy, dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Jeśli
Ciasto francuskie podziel na mniejsze fragmenty, posmaruj ostudzonym
czekoladowo-
orzechowym musem i zawiń tworząc dowolny kształt. Posmaruj ciasto roztrzepanym
jajkiem i włóż do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz do momentu, aż
croissanty się ładnie zarumienią.