ßßß Cookit - przepis na Croissanty z czekoladowo orzechowym nadzieniem

Croissanty z czekoladowo orzechowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy można mój wypiek nazwać croissantem,ponieważ zaprzestałam zwijanie rogalików i stworzyłam mniejsze wygibasy bez wyraźnej formy:P
Ale smakują tak jak powinny...lekkie (z pewnością nie chodzi o kalorie) i chrupiące:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 filiżanki rozdrobnionych orzechów laskowych
1/3 filiżanki mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż większą miskę z grubym dnem i rozpuść w niej czekoladę z dodatkiem mleka i cukru (możesz zrezygnować z cukru, bądź użyć mlecznej czekolady jeśli wolisz). Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj orzechy, dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Jeśli Ciasto francuskie podziel na mniejsze fragmenty, posmaruj ostudzonym czekoladowo-orzechowym musem i zawiń tworząc dowolny kształt. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i włóż do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz do momentu, aż croissanty się ładnie zarumienią.
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/07/croissanty-z-czekoladowo-orzechowym.html