Wykonanie

Jedno z moich ulubionych połączeń -
twarożek,
maliny i
migdały. Na cieście francuskim, najlepiej maślanym, wcześniej podpiekanym (pomysł z magazynu AWW). Podpiekanie zapobiegnie namoknięciu
spodu od
twarożku. Tartę posypałam
płatkami migdałów, oprószyłam
cukrem pudrem.
Tarta jest bardzo szybka do wykonania, jeśli bazujemy na kupionym cieście francuskim. Nadzienie można również wyłożyć na ciasto kruche, również podpieczone, ze swojego ulubionego przepisu. Polecam :-).Składniki:375 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone300 g
serka kremowego typu philadelphia1 małe
jajko4 łyżki mielonych
migdałów5,5 łyżki
cukru pudruekstrakt z
migdałów, do smakukubek
malinpół szklanki
płatków migdałówjajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania brzegówStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować
jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować
jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć.

Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 8 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.W międzyczasie przygotować nadzienie:
Serek kremowy,
jajko,
migdały,
cukier puder, ekstrakt z
migdałów - wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wysypać
maliny, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.Smacznego :-).