Wykonanie

Kiedy pierwszy raz spróbowałam mincemeat, zakochałam się w tym brytyjskim specjale. Dlatego dziś przepis ekspresowy - można kupić gotowe
ciasto francuskie (najlepsze na
maśle, nie kupujcie na
oleju lub innych tłuszczach), gotowe mincemeat, które można dostać w każdym supermarkecie na Wyspach.* Przygotowanie całości nie zajęło mi więcej niż 5 minut! (bez podpiekania). Z pekanami,
pistacjami,
jabłkami i nutą
cytrynową jest po prostu obłędne :-). Przyda się również foremka w kształcie gwiazdki, by wypiekowi nadać świątecznego wyglądu. Warto spróbować :-). Przepis z magazynu GoodFood.Składniki:280 g mincemeat25 g
orzechów pekan, grubo posiekanych25 g
pistacji, grubo posiekanych2 łyżki
płatków migdałowych25 g
suszonej żurawinypół
jabłka, obranego i pokrojonego w kostkęskórka otarta z 1
cytryny i 2 łyżki soku375 g
ciasta francuskiego, rozwałkowanego i rozmrożonego2 łyżki zmielonych
migdałów50 g
cukru pudrudo posmarowania -
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaMincemeat wymieszać z pekanami,
pistacjami,
migdałami,
żurawiną,
jabłkiem,
skórką z cytryny.
Ciasto francuskie rozwinąć na oprószonej
mąką powierzchni (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia). Odciąć kilkucentymetrowy kawałek ciasta, z którego powycinać gwiazdki. Ciasto pozostałe z wycinania gwiazdek wwałkować w ciasto właściwe, by nic się nie zmarnowało.Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia np. do brownies i ją obciążyć (zostawiając niezakryte boki, by były wyższe).Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, następnie usunąć foremkę podpiec przez kolejne 8 minut do zrumienienia ciasta.Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać równo zmielonymi
migdałami. Na wierzch równo wyłożyć mincemeat, pozostawiając wolne brzegi, około 1 cm. Udekorować gwiazdkami.Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić na blaszce, ozodobić lukrem wykonanym z
soku z cytryny roztartego z
cukrem pudrem, pokroić na części.Smacznego :)* mincemeat można również wykonać samemu, z tego przepisu (wtedy można już pominąć
żurawinę w powyższym przepisie)