Wykonanie

Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do
kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych
płatków migdałowych i
ciasta francuskiego jest wciągające :DSkładniki:2 arkusze
ciasta francuskiego100 g kajmaku (
orzechowy,
czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder50 g
płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych
orzechów włoskich, laskowych)odrobina
mleka albo
jajkocukier puder do oprószenia
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą
wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp
płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną
mleka albo rozkłóconym
jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa
razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone
cukrem pudrem.