ßßß Cookit - przepis na Francuskie świderki z kajmakiem

Francuskie świderki z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D
Składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych)
odrobina mleka albo jajko
cukier puder do oprószenia
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/04/francuskie-swiderki-z-kajmakiem.html