Wykonanie

Coś od
serca dla
bliskich nam osób z okazji Walentynek. Ja polecam bardzo szybkie i smaczne serduszka z
ciasta francuskiego. Całość zajmuje niecałe pół godziny. Idealne do
kawki. Pomysł zaczerpnięty z Kropki TV.Ja zużyłam 2 ciasta , wyszło mi 10 dużych
serc i reszta malutkich. Ścinki zagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-)Składniki:- 1-2 opakowania
ciasta francuskiego- 1
jajko-
konfitura wiśniowa (lub inna)-
płatki migdałów (nie trzeba)+ 2 foremki w kształcie
serca (różnej wielkości)
Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe
serca. W połowie z wyciętych
serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka.Całe duże
serca posmarować roztrzepanym
jajkiem i przykleić do nich duże
serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym
jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce
konfitury z
wiśni. Można posypać
płatkami migdałów.Małe serduszka również ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym
jajkiem, wierzch posypać
płatkami migdałów.

Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam ok.12 minut, program góra-dół.




Smacznego :-)