ßßß Cookit - przepis na Raz-w-mordeczki

Raz-w-mordeczki

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla wszystkich wielbicieli serów "śmierdziuchów". Szybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego i sera pleśniowego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kawałek sera "śmierdziucha" - może być lazur
1 rozbełtane jajko
sól, przyprawy jakie lubisz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do ok 200 st. C. Ciasto pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm. Na każdym kwałku ciasta połóż kawałek sera, mniej więcej objętości łyżeczki. Sklej brzegi chwytając każdy z rogów i ściśnij je porządnie. Powstanie coś w stylu kopertki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, posól i posyp przyprawą jeśli masz ochotę (ja użyłam odrobiny oregano). Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż się zarumienią, ok 20 min.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/02/raz-w-mordeczki.html