Wykonanie
Pyszna, gęsta, rozgrzewająca. Gorąco polecam zwłaszcza
panom, którzy nie najadają się zwykłymi zupami. Tą na pewno się nasycicie. Na stałe wpisuje się w menu moich obiadów :) Przepis z bloga Fotografia od kuchni .
Składniki :1/2 kg
filetu z kurczaka1
czerwona papryka300 g
pieczarek4
ogórki kiszone3 łyżki
koncentratu pomidorowego1
cebula1,5 litra
bulionu100 ml słodkiej
śmietany ( użyłam kremówki 30 % )2 łyżki
mąkisól,
pieprzolej do smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski i podsmażamy na
oleju. Następnie dodajemy
bulion i gotujemy na niewielkim ogniu.W tym czasie
pieczarki obieramy i tniemy w plastry,
paprykę w paski a
cebula w drobną kostkę.Osobno na patelni podsmażamy
cebulkę do momentu aż stanie się szklista. Kolejno dodajemy
pieczarki, podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy
paprykę i smażymy do momentu aż nieco zmięknie. Zawartość patelni dodajemy do garnka z
kurczakiem i
bulionem. Gotujemy 20 minut.Po tym czasie
ogórki kiszone obieramy ze skórki. kroimy w paski lub w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia.W szklance mieszamy
mąkę ze
śmietaną tak aby konsystencja była jednolita, bez grudek. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy kolejne 10 minut.Podajemy z
makaronem lub
pieczywem.Smacznego :)