Wykonanie
Zupa gulaszowa, ale w wersji z
filetem z kurczaka. Przygotowuje się ją szybko, bo
mięso nie musi się długo gotować, żeby było miękkie. Jest też bardzo treściwa i sycąca. Z podanej ilości składników wychodzi duża, rodzinna porcja :) Dla trzyosobowej rodziny spokojnie wystarczy na dwa dni.Można też podać ją w różnych wariantach, świetnie smakuje sama, choć ja wolę zjeść ją ze świderkami. Myślę, że z
ziemniakami również smakowałaby dobrze, choć jeszcze nie próbowałam, bo ogólnie ta zupka to taki udany eksperyment :)Zupę możesz podać samą lub z
makaronem, możesz też łatwo przygotować wersję z
ziemniakami, wystarczy, że na samym początku wkroisz do niej ok. czterech
ziemniaków.Stopień trudności: łatwe.Składniki:- ok. 1,5 litra
wywaru drobiowego- ok. 500 gramów
piersi z kurczaka- ok. 300 gramów
pieczarek- 1
czerwona papryka- 2 - 3
ogórki kiszone (użyłam małosolnych)- 1 duża
cebula- 3 - 4 łyżki
koncentratu pomidorowego (do smaku)- 120 ml
śmietanki 30% (słodkiej)- 2 łyżki
mąki-
olej do smażenia-
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smakuPrzygotowanie:1.
Cebulę pokrój w kostkę,
pieczarki w dowolne kawałki, przesmaż na patelni na odrobinie
oleju i dodaj do gotującego się
wywaru.2.
Piersi z kurczaka pokrój na nieduże kawałki, oprósz
solą, słodką i
ostrą papryką. Podsmaż na tej samej patelni, co wcześniej
pieczarki, wrzuć do
wywaru. Następnie podsmaż
paprykę i również dodaj do zupy. (Uwaga! Jeśli nie chcesz, żeby
papryka miała skórkę zamiast ją podsmażać, podpiecz ją wcześniej w piekarniku i obierz)3. Następnie zetrzyj na tarce
ogórki kiszone i również dodaj do gotującej się zupy.4. Dodawaj po łyżce
koncentrat pomidorowy (do smaku), gotuj z nim zupę jeszcze kilka minut. Wymieszaj
mąkę ze
śmietanką w kubku, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlej całość do garnka, zamieszaj i gotuj kolejne kilka minut.5. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem, słodką i
ostrą papryką.Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u: