ßßß
6 dużych ziemniaków2 cebule3 łyżki masła lub oleju (ja użyłam 2 łyżek masła i 1 łyżki oleju, by zapobiec przypalaniu się masła)3 czubate łyżeczki curry3 szklanki bulionu lub wody (użyłam wody)1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 %1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnkugarść płatków migdałowychsiekana natka pietruszkipieprz i sól do smakuew. chili do smakuZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.Masło/olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry i smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować ok.15 minut, aż ziemniaki będą całkiem miękkie.Zupę zmiksować lub utrzeć blenderem wraz z ząbkiem czosnku. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz ew. chilli, jeśli lubimy pikantne smaki. Ja lubię.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane.Zupę podajemy posypana płatkami migdałowymi i natką.