ßßß
Risotto to jedna z tych szybkich, prostych, włoskich potraw, w których można się od razu zakochać :) Porównałabym je do potraw z makaronu pod wieloma względami, choć w jednym aspekcie risotto wygrywa! Jeśli tak jak ja, nie posiadasz zmywarki, a sterta naczyń w zlewie sprawia, że zapominasz o swoim kulinarnym sukcesie, risotto jest dla Ciebie daniem idealnym! Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego naczynia - patelni.Kolejną niewątpliwą zaletą risotto jest różnorodność :) Z dodatkami można naprawdę hulać ile dusza zapragnie, byleby znalazły się na patelni jakieś proteiny. Dziś u mnie grzyby leśne - podgrzybki, które dostałam zamrożone od Mamy M. Rzadko jem grzyby leśne, bo sama ich nie zbieram, ale smakują mi jak cholera! ;) Ich aromat, tekstura i szlachetność sprawiają, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. W połączeniu z winem, otrzymujemy naprawdę wyrafinowane danie. A to wszystko w niespełna 30 minut :)Składniki (na 2 osoby):1 szklanka (ok 200g) ryżu arboriook 300g podgrzybków (użyłam mrożonych)* - pokrojone w plasterki1 średnia cebula drobno posiekana1 szklanka białego półwytrawnego winaok 2-2,5 szklanki bulionu1 pęczek natki pietruszki - posiekanej1 ząbek czosnku - posiekany w plasterki2 łyżeczi masła1 łyżka oliwy z oliwek2 gałązki rozmarynu - drobno posiekanyświeżo mielony pieprzsólszczypta płatków chilli1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)*** Jeśli również używasz grzybów mrożonych, nie musisz ich wcale rozmrażać przed wrzuceniem na patelnie. Jednak podgrzybki mają w sobie dużo ciemnego barwnika i jeśli nie chcesz aby popsuły kolor Twojej potrawy, przepłucz je na sicie gorącą wodą. Ja przepłukałam je pod bieżącą gorącą wodą i raz przelałam wrzątkiem.** Dodałam cytrynę w ramach małego eksperymentu i szczerze mówiąc bardzo byłam z niego zadowolona. Fajnie jeśli w potrawie wyczuwamy kilka smaków, a kwasek cytryny w tym daniu bardzo fajnie odegrał swoją rolę :)Przygotowanie:Na łyżeczce masła i oliwy zeszklij cebulę, doprawioną solą. Następnie wrzuć odsączone grzyby, czosnek oraz posiekany rozmaryn i smaż przez ok 2 minuty. Dodaj ryż i smaż przez ok 2 minuty. Zalej całość szklanką wina i poczekaj, aż się zredukuję. Następnie stopniowo dodawaj bulion (ok 1/2 szklanki na raz), czekając przed dolaniem kolejnej, aż ryż go wchłonie. Jak ryż już będzie prawie al dente, dopraw całość pieprzem, dość obficie (grzyby lubią pieprz), a także solą, szczyptą płatków chilli i sokiem z cytryny.Na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę masła i posiekaną pietruszkę. Podawaj gorące.Smacznego :)