Wykonanie
Z latem kojarzy się tęcza pomyślałam ze warto zrobić torcik letni tęczowy z orzeźwiającym chrupiącym kremem. Krem dodatkowo podkreślał smak
tortu. A tym magicznym składnikiem jest
olej kujawski i
ogórek. Myślę ze połączenie kremu z
ogórkiem to genialny pomysł. Tort wyszedł obłędny.
Biszkopt może nie wyszedł idealny musze nad nim popracować by był równy ale sam pomysł jest fajny.

P rzepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.

http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

Składniki6
jajek1 szkl
mąki1 szkl
cukru3 łyżki
oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBarwniki spożywcze ( zielony, żółty, czerwony)Krem orzeźwiający1/2 litra
śmietany kremówki 30%1 łyżka
oleju Kujawksiego z pierwszego tłoczenia3łyżki
cukru pudru3
smietan fixSok i skórka z
limonki1 szt średniej wiekości
ogórek
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. dodać
cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać
żółtka,
olej Kujawski dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Ciasto
biszkoptowe dzielimy na 3 równe porcje do każdej dodajemy barwnik dokładnie mieszkamy. Ciasto
biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Na środku tortownicy wyciskamy niewielką ilość ciasta w kolorze
żółtym, następnie robimy okręg kolorem czerwonym zielonym itp. Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarnikuKrem
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy
śmietan fix wymieszamy z
cukrem pudrem delikatnie mieszamy.
Ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę dodajemy
olej Kujawski sok i skórkę z
limonki dokładnie mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwa krążki. Na pierwszy wykładamy krem przykrywamy drugim robimy dekoracje.