Wykonanie

Powoli zaczynam czuć zbliżające się Święta a po głowie chodzi mi kilka świątecznych wypieków. Dziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.Składniki na 12 sztuk: na ciasto:3/4 szklanki
cukru2
jajka1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju150 g
powideł śliwkowychłyżka
przyprawy do piernika2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:600 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru pudru2 opakowania
śmietan-fixuzielony
barwnik spożywczydekoracje
cukroweJajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
przyprawą do piernika i
kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła,
olej i
mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je
ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić.Kremówkę ubić z zagęstnikiem i
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.

Przepiękną niewielką paterę Romantic
Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik)