ßßß
Powoli zaczynam czuć zbliżające się Święta a po głowie chodzi mi kilka świątecznych wypieków. Dziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.Składniki na 12 sztuk: na ciasto:3/4 szklanki cukru2 jajka1 i 1/4 szklanki mąki1/2 szklanki mleka1/4 szklanki oleju150 g powideł śliwkowychłyżka przyprawy do piernika2 łyżki kakao1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:600 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru pudru2 opakowania śmietan-fixuzielony barwnik spożywczydekoracje cukroweJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić.Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.
Przepiękną niewielką paterę Romantic Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik)