Wykonanie
Od czego zaczynaliście swoje kulinarne podboje?U mnie wszystko zaczęło się od murzynka :) Do dziś pamiętam mój pierwszy...Zakalec! Był smaczny,choć nie wyglądał najlepiej. To nic,kolejne wyglądały i smakowały o niebo lepiej !Składniki:2
jajka2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru2 łyżki
powideł śliwkowych3 łyżki
kakao1
cukier waniliowy1 łyżeczka
sodycukier puder do posypaniaDo garnka wlej
mleko,
olej,dodaj
cukry,powidła i rozpuść.Zdejmij z ognia i ostudź.Dodaj
żółtka i ucieraj. Dodaj przesianą
mąkę z
kakao i
sodą.połącz składniki.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i wymieszaj.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w w 180 stopniach przez ok. 45 minut.Przed podaniem ciasto możesz posypać
cukrem pudrem.