Wykonanie
Zawsze się zastanawiałam ja wyjdzie i jak smakuje
ciasto drożdżowe zalewane
wodą,wreszcie się skusiłam i przygotowałam rogaliki z tego zatapianego ciasta.Przyznam że są bardzo,bardzo smaczne... a ciasto nie robi się aż tak trudno jakby się wydawało.
SKŁADNIKI: na około 25 rogalików1/2 kg
mąki250 g
masła4 dag
drożdży1
jajko1
cukier waniliowy1 łyżka kwaśnej
śmietany3 łyżki
mlekaFARSZ
ORZECHOWY:200 dag
migdałów bez skorki1 łyżka gęstej
śmietanyfiliżanka
cukru pudru1
cukier waniliowy1
żółtko i łyżka
mleka do posmarowania rogalików
płatki migdałów do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Migdały mielimy, dodajemy
cukry,
śmietanę i mieszamy do uzyskania kleistej masy.Na stolnicę wsypujemy
mąkę, dodajemy
masło (o temperaturze pokojowej),
jajko,
drożdże rozmieszane w
mleku,
śmietanę i
cukier. Zagniatamy jednolite ciasto.Zawijamy je w ściereczkę i wrzucamy do miski wypełnionej zimną
wodą, tak aby było całe zanurzone.Ciasto jest gotowe do formowania rogalików gdy wypłynie na wierzch.Wyciągamy je (będzie się kleiło) i wyrabiamy przez chwilę podsypując blat
mąką.Dzielimy je na 3-4 porcje, każdą rozwałkujemy na koło i tniemy na trójkąty.Na każdy trójkąt ciasta nakładamy po łyżeczce farszu i zwijamy je w rogaliki.Układamy na blaszce wysypanej
mąką.Smarujemy je
żółtkiem rozmieszanym z
mlekiem i sypiemy
płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180*C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru.Smacznego:)