ßßß
Składniki:50dag gotowej masy makowej z bakaliamiciasto6dag drożdży2 łyżki mleka50dag mąki15 dag masła2 jajka3 żółtka15 dag cukru pudru1/2 szkl śmietanycukier waniliowyotarta skórka z cytrynydo dekoracjilukier i bakalie (opcjonalnie)Przygotowanie:Drożdże rozetrzyj z łyzka cukru pudru i odrobina ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.Mąkę wymieszaj z roztopionym masłem, jajkami, żółtkami, resztą cukru pudru, śmietana, cukrem waniliowym, otarta skórka z cytryny i wyrośniętymi drożdżami.Wyrób elastyczne ciato i od razu podziel je na dwie równe części.Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masa makową i zwiń w rulon.Przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 30st C piekarnika. Drzwiczki lekko uchyl i pozwól, by ciasto rosło.Gdy makowiec podwoi swoją objętość, zamknij piekarnik i zwiększ temperaturę do 180st C. Ciasto piecz ok 50 minut.Gotowy makowiec wyjmij z piekarnika do ostygnięcia, a następnie oblej lukrem i posyp gęsto bakaliami.Smacznego ;)