Wykonanie
W tym roku spóźnione przepisy, dodam tylko ciasta, a resztę zdjęć potraw zachowam na przyszły rok ;)Od czasu jak moja mama wypatrzyła ten przepis w jednej z gazet plotkarskich (nie pamiętam czy to było Party, Show czy coś jeszcze innego) na Wigilię szykowane są 2 rodzaje makowca...Jeden ten mój ukochany, którego przepis podam w kolejnym
poście oraz ten
drożdżowy...W tym roku ja miałam wiele śmiechu z nim, bo nie dosyć, że nikomu nie chciało się kręcić
maku i trzeba było zaopatrzyć się w puszki z masą
makową, to jeszcze
drożdże nie chciały wyrosnąć i czekałyśmy chyba ze 3h na nie ;PW tym czasie ja się oczywiście zabrałam za robienie swoich na kruchym cieście...
Składniki:50dag gotowej masy makowej z
bakaliamiciasto6dag
drożdży2 łyżki
mleka50dag
mąki15 dag
masła2
jajka3
żółtka15 dag
cukru pudru1/2 szkl
śmietanycukier waniliowyotarta
skórka z cytrynydo dekoracji
lukier i
bakalie (opcjonalnie)Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z łyzka
cukru pudru i odrobina ciepłego
mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę wymieszaj z roztopionym
masłem,
jajkami,
żółtkami, resztą
cukru pudru,
śmietana,
cukrem waniliowym, otarta
skórka z cytryny i wyrośniętymi
drożdżami.Wyrób elastyczne ciato i od razu podziel je na dwie równe części.Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masa
makową i
zwiń w rulon.Przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 30st C piekarnika. Drzwiczki lekko uchyl i pozwól, by ciasto rosło.Gdy makowiec podwoi swoją objętość, zamknij piekarnik i zwiększ temperaturę do 180st C. Ciasto piecz ok 50 minut.Gotowy makowiec wyjmij z piekarnika do ostygnięcia, a następnie oblej lukrem i posyp gęsto
bakaliami.Smacznego ;)