ßßß Cookit - przepis na JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I BROKUŁEM

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I BROKUŁEM

nazwa

Wykonanie

Smaczne lekkie, jajeczne danie to propozycja na śniadanie Wielkanocne, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni która zwiastuje wiosnę. Przepis jest bardzo prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i wyglądem, polecam.
SKŁADNIKI :
4 -5 jaj
1 i 1/2 szklanki bulionu ( może być wywar z gotowania białej kiełbaski )
1 duża łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka masła
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
sól, pieprz i cukier do smaku
1 łyżka mąki pszennej
odrobina soku z cytryny do smaku
natka pietruszki
1 mały brokuł
1 biała kiełbasa
PRZYGOTOWANIE :
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przecinamy na pół.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 minuty, następnie wlewamy bulion, dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Całość mieszamy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku, zagotowujemy, dodajemy pokrojoną natkę i gotowe.
Na głęboki półmisek wylewamy sos, układamy jajka, brokuł i plastry kiełbasy.
Całość dekorujemy natką pietruszki.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/jajka-w-sosie-chrzanowym-z-biaa-kiebasa.html