ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowy na gorąco

Sos koperkowy na gorąco

nazwa

Wykonanie

Sos koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami.
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml zimnego bulionu (może być z kostki)
1 pęczek posiekanego koperku
150 ml śmietany (18%)
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
W niewielkim garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/sos-koperkowy-na-goraco.html