Sos koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami.Składniki:2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej500 ml zimnego bulionu (może być z kostki)1 pęczek posiekanego koperku150 ml śmietany (18%)szczypta gałki muszkatołowej1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukrusól i pieprz do smakuW niewielkim garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować.