Wykonanie
Opis :
Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do
ziemniaków lub klusek śląskich z porcją
mięsa. Miękkie, lekko
maślano-
śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem
gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez).
Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je
solo.Serdecznie polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 4-5 porcji jako dodatek do dania głównegoSkładniki :500 g ugotowanych i obranych
buraków2 łyżki
masła1 łyżeczka
mąki pszennej3 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sólpieprzszczypta
cukruPrzygotowanie :
Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych
buraków, które są hermetycznie zamknięte).Rozpuścić
masło na patelni.Dodać
buraki.Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.Oprószyć
mąką.Wymieszać.Dodać
śmietanę.Dokładnie wymieszać.Dodać pozostałe
przyprawy:
gałkę muszkatołową (jeśli chcemy),
sól,
pieprz,
cukier.Wymieszać.Odstawić z płomienia.Podawać na ciepło
solo lub jako dodatek do dania głównego, np.
ziemniaków lub klusek śląskich z porcją
mięsa.