ßßß Cookit - przepis na Buraczki Zasmażane

Buraczki Zasmażane

nazwa

Wykonanie

Opis : Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa. Miękkie, lekko maślano-śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez). Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je solo.
Serdecznie polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 4-5 porcji jako dodatek do dania głównego
Składniki :
500 g ugotowanych i obranych buraków
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie :
Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych buraków, które są hermetycznie zamknięte).
Rozpuścić masło na patelni.
Dodać buraki.
Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.
Oprószyć mąką.
Wymieszać.
Dodać śmietanę.
Dokładnie wymieszać.
Dodać pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową (jeśli chcemy), sól, pieprz, cukier.
Wymieszać.
Odstawić z płomienia.
Podawać na ciepło solo lub jako dodatek do dania głównego, np. ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/buraczki-zasmazane.html