ßßß
Opis : Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa. Miękkie, lekko maślano-śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez). Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je solo.Serdecznie polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 4-5 porcji jako dodatek do dania głównegoSkładniki :500 g ugotowanych i obranych buraków2 łyżki masła1 łyżeczka mąki pszennej3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)sólpieprzszczypta cukruPrzygotowanie :Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych buraków, które są hermetycznie zamknięte).Rozpuścić masło na patelni.Dodać buraki.Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.Oprószyć mąką.Wymieszać.Dodać śmietanę.Dokładnie wymieszać.Dodać pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową (jeśli chcemy), sól, pieprz, cukier.Wymieszać.Odstawić z płomienia.Podawać na ciepło solo lub jako dodatek do dania głównego, np. ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa.