Wykonanie
Wspaniały, rumiany, soczysty, rozpływający się w ustach
kurczak czy może być coś lepszego. To dzisiejszy obiadek, przepis polecam bo jest prosty i nieskąplikowany. Dzięki smarowaniu
śmietaną podczas pieczenia tworzy się wspaniała skórka, kto nie kocha skórki mmm....
Składniki :1-1,5 kg
kurczaka2 łyżki
mąki pszennej1 szklanka dobrej gęstej
śmietany 18 %2 łyżki
masłasólpieprzduży pęczek
natki pietruszkiOpis wykonania:Sprawionego
kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy
solą i
pieprzem nie żałujemy
soli ja użyłam 2 łyżki z górką :). Do wewnątrz wkładamy związany pęczek
pietruszki.
Kurczaka nadziewamy na rożen, związujemy nogi i skrzydełka.
Kurczaka oprószamy
mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C. Kiedy
mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie
śmietaną - obficie obracającego się
kurczaka czynność powtarzamy co 10 minut do wykończenia
śmietany. Pod koniec smarujemy
kurczaka dwukrotnie roztopionym
masłem.Po upieczeniu wyciągamy
kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy by odpoczął. Dopiero wówczas kroimy, w przeciwnym wypadku z
mięsa uciekną
soki.
Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)