ßßß
Składniki :1-1,5 kg kurczaka2 łyżki mąki pszennej1 szklanka dobrej gęstej śmietany 18 %2 łyżki masłasólpieprzduży pęczek natki pietruszkiOpis wykonania:Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy solą i pieprzem nie żałujemy soli ja użyłam 2 łyżki z górką :). Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki. Kurczaka nadziewamy na rożen, związujemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C. Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną - obficie obracającego się kurczaka czynność powtarzamy co 10 minut do wykończenia śmietany. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy by odpoczął. Dopiero wówczas kroimy, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.



Takie cuda dziś do mnie dotarły ;)