Wykonanie
Zapiekane muszle
makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze
szpinakiem i
serem. Zapieczone w
sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę.

NADZIENIE :250 świeżego lub
mrożonego szpinaku200 g
twarogu100 g
ricotty1
jajkosól,
pieprz do smaku2 ząbki
czosnku3 łyżki
olejuopakowanie
makaronu muszelekSOS :1-2 puszki krojonych
pomidorów1
cebula, drobno pokrojona1 łyżeczka przecieru2 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę2 łyżki
olejusól,
pieprz i
bazylia do smaku150 g żółtego, tartego
seraPRZYGOTOWANIE :Na
oleju podpiekamy
czosnek i
cebulę, dodajemy
pomidory z puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.W garnku podpiekamy na
oleju pokrojoną
cebulę i przeciśnięty
czosnek. Dodajemy rozmrożony
szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego
szpinaku dodajemy
twaróg i
ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.Nadziewamy muszle masą
szpinakowo -
serową.Na dno naczynia do zapiekania wylewamy
sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle
makaronowe, posypujemy
serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż
ser dobrze się rozpuści.Muszle podajemy ciepłe.Smacznego.
