Wykonanie

Składniki na 3 porcje :3/4 opakowania pełnoziarnistego
makaronu spaghetti5 plastrów
szynki parmeńskiej5 plastrów
salami5
suszonych pomidorów z
oliwy, suszonych przeze mnie, latem, w pięknym, polskim słońcu2 łyżeczki odsączonych
kaparów2 łyżki
oliwy z
pomidorów2 czubate, starte łyżki
parmezanu1 łyżeczka
brązowego cukruPesto:5 łyżek
oliwy2 garście
rukoli60 g
fistaszków1 ząbek
czosnkuodrobina
soli (zależy od ilości
soli w wędlinach)Ugotować
wodę na
makaron z mniejszą ilością
soli.
Fistaszki obrać z łupinek i skórki i uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto włożyć do blendera i zmiksować. Powinno przypominać gęstą
śmietanę (można regulować
oliwą). Do
wody włożyć
makaron i w tym samym czasie, na dużej patelni rogrzać
olej z
pomidorów. Dodać pokrojone w paski
wędliny,
pomidory i
kapary.

Smażyć trzy minuty. Przełożyć
makaron, prosto z garnka na patelnię, dodać dwie czubate łyżki pesto,
cukier i
parmezan. Wymieszać zawartość patelni. Jeśli cokolwiek przywiera do dna, podlać taką ilością
wody z
makaronu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pastę podać polaną
olio peperoncino, posypaną
serem,
rukolą, świeżo zmielonym
pieprzem... Czym lubicie :)