Wykonanie
Pianka z
truskawkamiTrzy w jednym , trzy rodzajekremów na
biszkopcie.Delikatne ciasta z pysznymi kremami. Oryginalne przepisy możecie znaleźć na blogu" Aga w kuchni. "Podane przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do smakumojej rodziny.Pianka z
truskawkamiSkładniki:
Biszkopt:4
jajka1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukrupłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPianka1 l
śmietany 30%2
galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance gorącej
wody1/2 kg zmiksowanych
truskawek, przetartych przez sito dla oddzielenia pestek,3 łyżki
cukru pudru.Dodatkowo1/2 kg
truskawek1
czekolada mlecznaDo nasączenia
biszkoptu1/4 szklanki
wody3 łyżki
cukruaromat waniliowy lub
cukier waniliowy.
Biszkopt,---------------------------------------------
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając
cukier,następnie dodajemy
żółtka i ubijamy około 5 minut.
Mąkę mieszamy razem dodając
proszek do pieczenia, przesiewamy do ubitej masy
żółtkowo-
białkowej i delikatnie za pomocą łyżkimieszamy do połączenia składników.Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180 stopni . pieczemy około 15- 20 minut.Pianka--------------------------------------------------1/2 kg
truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko , aby usunąć pesteczki z
truskawek,Jeżeli nie przeszkadzają nam te drobne pesteczki to można nie przecierać zmiksowanych
truskawek przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej
śmietany wlewamy ostudzoną
galaretkę ale płynną.dodajemy zmiksowane
truskawki i mieszamy.---------------------------------------------------------Upieczony i wystudzony
biszkopt delikatnie nasączamy, układamy
truskawki i zalewamyprzygotowaną pianką, wkładamy do lodówki na kilka godzin,Wierzch ciasta możemy posypać startą
czekoladą mleczną lub gorzką.Trzy smaki kremów na delikatnym
biszkopcieBiszkopt:4
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej lub
budyń waniliowy1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem z zielonego i czerwonego Kubusia lub innego soku np. Pychotki25 dkg
masła roślinnego2 budynie
śmietankowe1 sok zielony 330 ml1 sok czerwony 330ml25 dkg
truskawek zmiksowanych1
kiwi4 łyżki
cukru pudru.Krem z
bitej śmietany330 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1/2
galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej
wody.Dodatkowo3 paczki
herbatników kakaowych, lub zwykłych1
gorzka czekoladaDo nasączenia
biszkoptu1/4 szklanki
wody przegotowanej3 łyżki
cukru1 kieliszek
wódki lub dowolny
likierBiszkopt robimy i pieczemy w taki sam sposób jak przy wyżej podanym przepisie.Kremy-------------------------------------Czerwony-----------------------------------------2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy, w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1
budyń i wlewamy do gotującego się soku. Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.Odstawiamy do wystudzenia.Zielony--------------------------------------------2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy , w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1
budyń i wlewamy do gotującego się soku . Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.Odstawiamy do wystudzenia.
Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami
cukru pudru, powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy w
trzech porcjach zimny
budyń zielony i ubijamy na średnich obrotach.Do ubitego kremu budyniowego dodajemy pokrojone lub zmiksowane
kiwi, całość mieszamyDo drugiej części utartego
masła dodajemy w
trzech porcjach zimny
budyń czerwony, i ucieramy tak jak krem zielony. Na koniec dodajemy zmiksowane lub pokrojone
truskawki.Krem z
bitej śmietany--------------------------------
Śmietanę ubijamy dodajemy
cukier puder, i chłodną ale płynną
galaretkę, całość dokładniemiksujemy.Ostudzony
biszkopt nasączamy delikatnie przygotowanym ponczem , Wykładamy dowolny kremczerwony lub zielony, układamy na nim
herbatniki, delikatnie nasączamy je ponczem, wykładamydrugi kolorowy krem.Na wierzch wykładamy krem z
bitej śmietany i posypujemy startą
czekoladą.Całość wkładamy do lodówki na około 12-24 godzin.Smacznego