ßßß Cookit - przepis na Ciasta ,Torty ,Uroczystości

Ciasta ,Torty ,Uroczystości

nazwa

Wykonanie

Pianka z truskawkami
Trzy w jednym , trzy rodzaje
kremów na biszkopcie.
Delikatne ciasta z pysznymi kremami. Oryginalne przepisy możecie znaleźć na blogu" Aga w kuchni. "
Podane przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do smaku
mojej rodziny.
Pianka z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka
1 l śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance gorącej wody
1/2 kg zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito dla oddzielenia pestek,
3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 czekolada mleczna
Do nasączenia biszkoptu
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
aromat waniliowy lub cukier waniliowy.
Biszkopt,
---------------------------------------------
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając cukier,
następnie dodajemy żółtka i ubijamy około 5 minut. Mąkę mieszamy razem dodając proszek do pieczenia, przesiewamy do ubitej masy żółtkowo-białkowej i delikatnie za pomocą łyżki
mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni . pieczemy około 15- 20 minut.
Pianka
--------------------------------------------------
1/2 kg truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko , aby usunąć pesteczki z truskawek,
Jeżeli nie przeszkadzają nam te drobne pesteczki to można nie przecierać zmiksowanych truskawek przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany wlewamy ostudzoną galaretkę ale płynną.
dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
---------------------------------------------------------
Upieczony i wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy, układamy truskawki i zalewamy
przygotowaną pianką, wkładamy do lodówki na kilka godzin,
Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką.
Trzy smaki kremów na delikatnym biszkopcie
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z zielonego i czerwonego Kubusia lub innego soku np. Pychotki
25 dkg masła roślinnego
2 budynie śmietankowe
1 sok zielony 330 ml
1 sok czerwony 330ml
25 dkg truskawek zmiksowanych
1 kiwi
4 łyżki cukru pudru.
Krem z bitej śmietany
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody.
Dodatkowo
3 paczki herbatników kakaowych, lub zwykłych
1 gorzka czekolada
Do nasączenia biszkoptu
1/4 szklanki wody przegotowanej
3 łyżki cukru
1 kieliszek wódki lub dowolny likier
Biszkopt robimy i pieczemy w taki sam sposób jak przy wyżej podanym przepisie.
Kremy
-------------------------------------
Czerwony
-----------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy, w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń i wlewamy do gotującego się soku. Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.
Zielony
--------------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy , w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń i wlewamy do gotującego się soku . Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.
Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami cukru pudru, powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy w trzech porcjach zimny budyń zielony i ubijamy na średnich obrotach.
Do ubitego kremu budyniowego dodajemy pokrojone lub zmiksowane kiwi, całość mieszamy
Do drugiej części utartego masła dodajemy w trzech porcjach zimny budyń czerwony, i ucieramy tak jak krem zielony. Na koniec dodajemy zmiksowane lub pokrojone truskawki.
Krem z bitej śmietany
--------------------------------
Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder, i chłodną ale płynną galaretkę, całość dokładnie
miksujemy.
Ostudzony biszkopt nasączamy delikatnie przygotowanym ponczem , Wykładamy dowolny krem
czerwony lub zielony, układamy na nim herbatniki, delikatnie nasączamy je ponczem, wykładamy
drugi kolorowy krem.
Na wierzch wykładamy krem z bitej śmietany i posypujemy startą czekoladą.
Całość wkładamy do lodówki na około 12-24 godzin.
Smacznego
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2015/05/pianka-z-truskawkami-trzy-w-jednym-trzy.html