ßßß
Pianka z truskawkamiTrzy w jednym , trzy rodzajekremów na biszkopcie.Delikatne ciasta z pysznymi kremami. Oryginalne przepisy możecie znaleźć na blogu" Aga w kuchni. "Podane przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do smakumojej rodziny.Pianka z truskawkamiSkładniki:Biszkopt:4 jajka1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukrupłaska łyżeczka proszku do pieczeniaPianka1 l śmietany 30%2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance gorącej wody1/2 kg zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito dla oddzielenia pestek,3 łyżki cukru pudru.Dodatkowo1/2 kg truskawek1 czekolada mlecznaDo nasączenia biszkoptu1/4 szklanki wody3 łyżki cukruaromat waniliowy lub cukier waniliowy.Biszkopt,---------------------------------------------Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając cukier,następnie dodajemy żółtka i ubijamy około 5 minut. Mąkę mieszamy razem dodając proszek do pieczenia, przesiewamy do ubitej masy żółtkowo-białkowej i delikatnie za pomocą łyżkimieszamy do połączenia składników.Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180 stopni . pieczemy około 15- 20 minut.Pianka--------------------------------------------------1/2 kg truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko , aby usunąć pesteczki z truskawek,Jeżeli nie przeszkadzają nam te drobne pesteczki to można nie przecierać zmiksowanych truskawek przez sitko.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany wlewamy ostudzoną galaretkę ale płynną.dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.---------------------------------------------------------Upieczony i wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy, układamy truskawki i zalewamyprzygotowaną pianką, wkładamy do lodówki na kilka godzin,Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką.Trzy smaki kremów na delikatnym biszkopcieBiszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem z zielonego i czerwonego Kubusia lub innego soku np. Pychotki25 dkg masła roślinnego2 budynie śmietankowe1 sok zielony 330 ml1 sok czerwony 330ml25 dkg truskawek zmiksowanych1 kiwi4 łyżki cukru pudru.Krem z bitej śmietany330 ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody.Dodatkowo3 paczki herbatników kakaowych, lub zwykłych1 gorzka czekoladaDo nasączenia biszkoptu1/4 szklanki wody przegotowanej3 łyżki cukru1 kieliszek wódki lub dowolny likierBiszkopt robimy i pieczemy w taki sam sposób jak przy wyżej podanym przepisie.Kremy-------------------------------------Czerwony-----------------------------------------2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy, w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń i wlewamy do gotującego się soku. Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.Odstawiamy do wystudzenia.Zielony--------------------------------------------2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy , w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń i wlewamy do gotującego się soku . Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.Odstawiamy do wystudzenia.Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami cukru pudru, powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy w trzech porcjach zimny budyń zielony i ubijamy na średnich obrotach.Do ubitego kremu budyniowego dodajemy pokrojone lub zmiksowane kiwi, całość mieszamyDo drugiej części utartego masła dodajemy w trzech porcjach zimny budyń czerwony, i ucieramy tak jak krem zielony. Na koniec dodajemy zmiksowane lub pokrojone truskawki.Krem z bitej śmietany--------------------------------Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder, i chłodną ale płynną galaretkę, całość dokładniemiksujemy.Ostudzony biszkopt nasączamy delikatnie przygotowanym ponczem , Wykładamy dowolny kremczerwony lub zielony, układamy na nim herbatniki, delikatnie nasączamy je ponczem, wykładamydrugi kolorowy krem.Na wierzch wykładamy krem z bitej śmietany i posypujemy startą czekoladą.Całość wkładamy do lodówki na około 12-24 godzin.Smacznego