Wykonanie
Dziś dla odmiany przepis na coś słodkiego - deserowe ciasto Delicje. To połączenie słodkiej, czekoladowej masy i kwaskowego
dżemu oraz
galaretki - dla mnie, osobiście, idealne, ponieważ uwielbiam słodko-kwaśne desery:) Dziękuję pani Danusi za przepis:)SKŁADNIKI:I.
Biszkopt czekoladowy:6
jajek3 łyżki
kakao +
mąka - to wszystko ma dać 1 szklankę1 szklanka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
oleju1 łyżeczka
octuszczypta
soliII. Masa czekoladowa:0,5 litra
mlekabudyń śmietankowy2 łyżki
cukru2-3
żółtka1 kostka
margaryny1 tabliczka
czekolady mlecznej1 łyżka
margaryny2 łyżki
mleka1 łyżeczka
kakaoIII. Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub powidła bądź inna ulubiona
konfituragalaretka owocowa - ja użyłam truskawkowej - rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej
wodypolewa czekoladowa: 1 tabliczka
czekolady + 1 łyżka
masła + 2 łyżki
mlekaWYKONANIE:
Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą
soli. Gdy
białka będą już trochę podbite, dodawać stopniowo
cukier i ubić wszystko na sztywną pianę. W oddzielnej miseczce wymieszać ze sobą
żółtka,
ocet oraz
proszek do pieczenia. Następnie dodawać zawartość miseczki do ubitych na sztywno
białek i połączyć wszystko już na mniejszych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesiane
mąki oraz
kakao. Wymieszać wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Na końcu dodać
olej, wymieszać. Masę na
biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 23x38 cm (tradycyjna blaszka).
Biszkopt piec 25 minut w 180 °C. Po wystudzeniu
biszkopt przekroić na dwie części. W jednej z nich kieliszkiem powycinać otwory.Masa czekoladowa: ugotować
budyń z 1/2 l
mleka (do rondelka, w którym rozrabiamy
budyń z niewielką ilością
mleka, wrzucić
żółtka i tą zawartość wlać do gotującej się reszty
mleka z 2 łyżkami
cukru. Wystudzić. W kąpieli
wodnej roztopić: tabliczkę
czekolady, łyżkę
margaryny, 2 łyżki
mleka oraz
kakao. Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem na gładką masę, dodać następnie wystudzony
budyń oraz przestudzoną masę
czekoladową. Wszystko połączyć.
Galaretkę, o dowolnym smaku, rozpuścić w 1,5 szklance
wody, zostawić do stężenia. Połowę
biszkoptu smarujemy
dżemem, powidłami lub ulubioną
konfiturą, następnie nakładamy całą masę
czekoladową. Masę przykrywamy częścią
biszkoptu z wyciętymi otworami, do których wlewamy tężejącą
galaretkę (ważne, aby nie była ona już płynna, ale prawie zastygła). Każdy napełniony
galaretką otwór przykrywamy wyciętym z
biszkoptu kółkiem. Całość polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej z 1 łyżką
masła i 2 łyżkami
mleka tabliczką
mlecznej czekolady.
Galaretka już w środku, czeka na zatkanie:)

Jeszcze tylko polewa i gotowe:)


Smacznego!