ßßß Cookit - przepis na pulchniutkie pierniczki z karmelem

pulchniutkie pierniczki z karmelem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, miękko - kruche już od pierwszych chwil. Porcja na około 200 - 230 sztuk.
800 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 jaja (M)
0,5 szklanki cukru
2 szczypty soli
0,5 szklanki płynnego miodu (użyłam lipowego)
125 gramów masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 paczuszka przyprawy do pierników ( użyłam 40 gramowej mieszanki z Dr. Oetkera)
karmel ( 3 kopiaste łyżki cukru + 2 łyżki zimnej wody)
ulubione przystrojenie (u mnie najzwyklejszy lukier cytrynowy)
W rondelku podgrzewamy miód z margaryną lub masłem, mieszamy na malutkim gazie do rozpuszczenia tłuszczu i połączenia składników, zestawiamy z ognia i od razu wsypujemy przyprawę do pierników, mieszamy energicznie by nie pozostały grudki.
Na malutkiej patelni mieszamy wodę z cukrem, włączamy gaz (mały) i podgrzewamy dopóki masa nie zgęstnieje i lekko nie zbrązowieje.
Kiedy to się stanie, jednym ruchem wlewamy karmel do jeszcze gorącej(!) masy piernikowej i energicznie mieszamy. Miksturę studzimy często mieszając, aby na dnie nie zrobił się zastały osad.
3 żółtka miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach do uzyskania jasnej piany, potem wlewamy śmietanę i krótko miksujemy, tym razem na średnich obrotach.
3 białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy mieszankę piernikową, powiększamy zagłębienie i wlewamy ostrożnie pianę z żółtek oraz pianę z białek, zagniatamy ciasto (może zostać lekko klejące).
Ciasto wkładamy do omączonej miski, wierzch posypujemy mąką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
UWAGA: Ciasto najlepiej wyjąć około 2 - 3 godzin z lodówki przed wałkowaniem by się ogrzało i nabrało miękkości.
Następnie ciasto dzielimy na 4 - 6 części lub nawet więcej, gdyż łatwiej będzie nam się ugniatało i wałkowało niewielkie kawałki.
Każdą z nich przed wałkowaniem ugniatamy ciepłymi dłońmi by się zrobiła bardziej elastyczna, a potem wałkujemy na grubość około 0,7 cm, wykrawamy pierniczki (praktycznie nie podsypywałam blatu, pierniczki odlepiały się nie tracąc swojego kształtu).
Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach (urosną).
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut (ważne), nie dłużej, gdyż pierniczki będą dłużej miękły(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta.
Dowolnie dekorujemy.
Zamykamy w szczelnym pudełeczku lub puszce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/12/pulchniutkie-pierniczki-z-karmelem.html