Wykonanie
Przepyszne, miękko - kruche już od pierwszych chwil. Porcja na około 200 - 230 sztuk.



800 gramów
mąki pszennej (użyłam tortowej)3
jaja (M)0,5 szklanki
cukru2 szczypty
soli0,5 szklanki płynnego
miodu (użyłam lipowego)125 gramów
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 gramów kwaśnej, gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
sody1 paczuszka
przyprawy do pierników ( użyłam 40 gramowej mieszanki z Dr. Oetkera)karmel ( 3 kopiaste łyżki
cukru + 2 łyżki zimnej
wody)ulubione przystrojenie (u mnie najzwyklejszy
lukier cytrynowy)W rondelku podgrzewamy
miód z
margaryną lub
masłem, mieszamy na malutkim gazie do rozpuszczenia tłuszczu i połączenia składników, zestawiamy z ognia i od razu wsypujemy
przyprawę do pierników, mieszamy energicznie by nie pozostały grudki.


Na malutkiej patelni mieszamy
wodę z
cukrem, włączamy gaz (mały) i podgrzewamy dopóki masa nie zgęstnieje i lekko nie zbrązowieje.


Kiedy to się stanie, jednym ruchem wlewamy karmel do jeszcze gorącej(!) masy piernikowej i energicznie mieszamy. Miksturę studzimy często mieszając, aby na dnie nie zrobił się zastały osad.3
żółtka miksujemy z
cukrem na najszybszych obrotach do uzyskania jasnej piany,
potem wlewamy
śmietanę i krótko miksujemy, tym razem na średnich obrotach.

3
białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z
solą,
sodą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy mieszankę piernikową, powiększamy zagłębienie i wlewamy ostrożnie pianę z
żółtek oraz pianę z
białek, zagniatamy ciasto (może zostać lekko klejące).


Ciasto wkładamy do omączonej miski, wierzch posypujemy
mąką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

UWAGA: Ciasto najlepiej wyjąć około 2 - 3 godzin z lodówki przed wałkowaniem by się ogrzało i nabrało miękkości.Następnie ciasto dzielimy na 4 - 6 części lub nawet więcej, gdyż łatwiej będzie nam się ugniatało i wałkowało niewielkie kawałki.

Każdą z nich przed wałkowaniem ugniatamy ciepłymi dłońmi by się zrobiła bardziej elastyczna, a
potem wałkujemy na grubość około 0,7 cm, wykrawamy pierniczki (praktycznie nie podsypywałam blatu, pierniczki odlepiały się nie tracąc swojego kształtu).

Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach (urosną).Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut (ważne), nie dłużej, gdyż pierniczki będą dłużej miękły(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta.Dowolnie dekorujemy.Zamykamy w szczelnym pudełeczku lub puszce.