ßßß


800 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)3 jaja (M)0,5 szklanki cukru2 szczypty soli0,5 szklanki płynnego miodu (użyłam lipowego)125 gramów masła lub margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%1 łyżeczka sody1 paczuszka przyprawy do pierników ( użyłam 40 gramowej mieszanki z Dr. Oetkera)karmel ( 3 kopiaste łyżki cukru + 2 łyżki zimnej wody)ulubione przystrojenie (u mnie najzwyklejszy lukier cytrynowy)W rondelku podgrzewamy miód z margaryną lub masłem, mieszamy na malutkim gazie do rozpuszczenia tłuszczu i połączenia składników, zestawiamy z ognia i od razu wsypujemy przyprawę do pierników, mieszamy energicznie by nie pozostały grudki.
Na malutkiej patelni mieszamy wodę z cukrem, włączamy gaz (mały) i podgrzewamy dopóki masa nie zgęstnieje i lekko nie zbrązowieje.
Kiedy to się stanie, jednym ruchem wlewamy karmel do jeszcze gorącej(!) masy piernikowej i energicznie mieszamy. Miksturę studzimy często mieszając, aby na dnie nie zrobił się zastały osad.3 żółtka miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach do uzyskania jasnej piany, potem wlewamy śmietanę i krótko miksujemy, tym razem na średnich obrotach.
3 białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy mieszankę piernikową, powiększamy zagłębienie i wlewamy ostrożnie pianę z żółtek oraz pianę z białek, zagniatamy ciasto (może zostać lekko klejące).
Ciasto wkładamy do omączonej miski, wierzch posypujemy mąką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
UWAGA: Ciasto najlepiej wyjąć około 2 - 3 godzin z lodówki przed wałkowaniem by się ogrzało i nabrało miękkości.Następnie ciasto dzielimy na 4 - 6 części lub nawet więcej, gdyż łatwiej będzie nam się ugniatało i wałkowało niewielkie kawałki.
Każdą z nich przed wałkowaniem ugniatamy ciepłymi dłońmi by się zrobiła bardziej elastyczna, a potem wałkujemy na grubość około 0,7 cm, wykrawamy pierniczki (praktycznie nie podsypywałam blatu, pierniczki odlepiały się nie tracąc swojego kształtu).
Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach (urosną).Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut (ważne), nie dłużej, gdyż pierniczki będą dłużej miękły(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta.Dowolnie dekorujemy.Zamykamy w szczelnym pudełeczku lub puszce.