Wykonanie
Czasem po prostu trzeba zrobić coś słodkiego. Dobrze
mieć wtedy pod ręką książkę pełną przepisów na „Wypieki i przysmaki kojące duszę”. Nawet jak lekko zmodyfikujemy przepis, żeby dopasować go do aktualnej zawartości naszej lodówki, to i tak będzie dobrze. Nigella nie powinna się gniewać, że z jej przepisu na muffinki
cytrynowo-
malinowe, powstały pyszne, puszyste i delikatne
Cytrynowe muffinki z
białą czekoladą .Składniki:50g
masła lub
margaryny200g
mąki pszennejSzczypta
soli½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukru2
cytrynyOk. 120ml
mlekaJajko100g
białej czekoladyWykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy i ścieramy skórkę. Z
owoców wyciskamy sok, który przelewamy do naczynia z miarką i dolewamy
mleka do 200ml.
Mleko się zetnie, ale to nic nie szkodzi.W jednej misce mieszamy
mąkę z
solą,
sodą,
proszkiem do pieczenia, skórką startą z
cytryn i z posiekaną
czekoladą.W drugiej misce dokładnie mieszamy
mleko, z
sokiem z cytryny, roztopionym, ostudzonym
masłem i roztrzepanym
jajkiem.Składniki mokre wlewamy do suchych i całość mieszamy niezbyt dokładnie- powinny pozostać grudki.Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Każdą z nich wypełniamy
ciastem do 2/3 wysokości i blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.Powstanie 12 pysznych babeczek, które po ostudzeniu możemy udekorować cukrowymi pisakami.

