Wykonanie

składniki* 1 szklanka
miodu* 1/2 szklanki
cukru* 75 g
smalcu* 100 g
masła lub
margaryny* 2 opakowania
przyprawy do pierników* 1 niepełna łyżeczka
sody* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 2
jajka* 3 szklanki
mąki pszennej* 1 szklanka
mąki żytniejSposób przygotowaniaW większym garnku umieścić
miód,
cukier przyprawy do piernika,
masło,
smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać
sodę i
proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać
mąki oraz
jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, ale można oczekiwanie w razie potrzeby skrócić do tygodnia i też będą smaczne.

Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością
mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym
jajkiemWstawiać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 10-12 min.