ßßß Cookit - przepis na Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 szklanka miodu
* 1/2 szklanki cukru
* 75 g smalcu
* 100 g masła lub margaryny
* 2 opakowania przyprawy do pierników
* 1 niepełna łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mąki żytniej
Sposób przygotowania
W większym garnku umieścić miód, cukier przyprawy do piernika, masło, smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, ale można oczekiwanie w razie potrzeby skrócić do tygodnia i też będą smaczne.
Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem
Wstawiać do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 10-12 min.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/pierniczki-staropolskie.html